11 maj 2009

Nu är vi i den där magiska tiden "mellan hägg och syren" igen...ännu en gång.
Och som alla andra år verkar just den här tiden gå extra fort. Värmen kom av sig och det är inte med lika stor iver som i alla fall jag stormar ut i trädgården och drar ogräs eller donar med planteringarna. Lite blir trots allt gjort men jag längtar efter mera värme.

Hundlivet har dock fört med sig att jag oavsett väder och vind är tvungen att gå ut, blir till att bylta på sig och gå en runda. Så det här året har jag kunnat "se" mycket, mycket mer än andra kylslagna vårar genom åren - inte så dumt med vovve!

I fredags så var jag och min trädgårdsvän på resa till Orust och ett pelargonmuseun - ja det fanns ett stor växthus med försäljning också så lystmätet fick sitt på olika nivåer.
Det kom med några nya sorter hem men ännu så länge står de kvar på köksbordet och har inte fått sin "riktiga" plats ännu.

Det som föll mig mest i smaken var den försäljning som de hade av sticklingar med helt vanliga sommarblommor...10 kronor styck och det fanns en hela massa att välja mellan...Gick alltså att för en ganska så billig penning få ihop plantor till rabatter och urnor inför sommaren.
En helt genialisk idé tycker jag eftersom de flesta av dessa växter blir stora och frodiga på en ganska så kort tid i bra jord. Det blir inte en "färdig" plantering med en gång men istället kan man faktiskt ta åt sig lite av äran att delvis ha drivit fram dom...Skulle vid lite eftertanke ha köpt på mig bra mycket mer av dessa små sticklingar men gäller att ha detta kvar i minnet till nästa år och inför en ny tur dit ut.


Luktärterna sådde jag för ett bra tag sedan innomhus och för två veckor sedan fick de komma ut i växthuset. De har trots kylan satt rejäl fart och fortsatt gro - hoppas på att kunna få knipsa små buketter fram i Juli månad.


Lite rufsigt är det här men det är ena halvan av det som tidigare har varit damm, jord har fyllts på och nästa år så kommer det att behövas ytterligare jordlager eftersom hela härligheten kommer att ha sjunkit ytterligare...Den del som inte är med på bild ska bli en liten damm men jag väntar på lite goare väderlek...


Kanske lite stora krukor mitt på trädgårdsbordet men de syns bättre in till altanen om de kommer upp lite...


I köksfönstret står min vita Mårbackapelargon som nu hängt med några veckor.
En favorit som jag aldrig tröttnar på och som håller i alla lägen.


Den här köpte jag från Rockdala förra året...tappat sin namnlapp har den (jag alltså) men den är speciell med sin rosa färg som tonar i blått


Det här är faktiskt en Pingstlilja...ja någon form av Narciss...
Den har hamnat i vår trädgård från någon tuva hämtad vid ett ödehus...doftar starkt och är annorlunda mot de övriga sorterna. På ett annat ställe i trädgården finns ytterligare en gammal sort men med enklare blommor som också har en helt otrolig doft, dessa har inte slagit ut ännu men dröjer bara nån dag nu...

Ha det Gott!

11 kommentarer:

Malin sa...

Blev en del syftningsfel...men håll ut-eller...hm....nja etc...

Elins tittskåp sa...

Ja, men jag förstår ändå vad du menar, ibland blir det så när man har mycket på hjärtat.

Vädret är lite svalare här också, men man får se det så att vi får ha den vackra försommarskruden lite längre och den är nästan den bästa. Tänk att allt ligger framför en och det kommer nytt hela tiden. Nu har häggen börjat blomma här och det är knoppar på syrenen, underbar tid.

Fina pelargoner du har, det är nåt visst med alla dessa färger och sorter, blir mer och mer förtjust i dem vad tiden går. Nu när jag är tant tycker jag inte att det är någon tantblomma längre.

Lycka till dem det lilla dammbygget, det kan ju vara skönt att inte ha för mycket att dona och stöka med, njutningen är ju ändå nåt man måste prioritera efter dag i trädgården. Kramar och ha en skön vecka. Birgitta

corrina sa...

Vilken härlig blog du har. Tycker idag om blommor(gamla)men har i många år avskytt dessa då jag som liten fick rensa mors rabatter (mils långa). Efter 19 år i eget hus har jag börjat att bry mig om min trädgård mer än rabatter, så då tycker jag att din blog var utmärkt.

essemia sa...

Vilka otroligt vackra blombilder du tar. Den där pingstliljan såg verkligen tjusig ut. Och att sälja sticklingar för 10 kronor tycker jag var ett väldigt bra sätt. Som sagt, dom växer nog sjutton ändå.
Hoppas du har en bra vecka och tack för titten hos mig.
Kram Elzie

Hemma på Landet sa...

Så mycket fina blomster du har du gumman.

Tack för din goa kommentar!:-) Kram Stina

Designe sa...

Åh va fint du har gjort! Jag älskar verkligen tiden "mellan hägg och syren"..vi har inte ens hunnit till häggen än...men njuter redan av att det grönskar (lite sent hos oss)! Jag måste ta och ställa ut mina pellisar så de ska bli kraftiga och fina (har jag hört)..hoppas bara det inte blir för kallt om nätterna..jag har ju så många pellisar..orkar inte bära dom in och ut varje dag..
Ha det bra! Kram :)

Hemma på Landet sa...

Ja, man fär passa på medan de är villiga till att följa med lilla mamma ut. Haha...

En dag kanske de inte vill. Fast jag hoppas att den dagen väntar lite på sig. :-) Kram

corrina sa...

Vilken zon, ehh. Inte vet jag men vi bor i Västmanland- Västerås. perikoträdet står så att den har en vägg mot nordan, taket ger den regn och så skiner solen hela dagarna (när det skiner)

karina sa...

Hejsan!

Visst blev det bra med alla nyanser som jag inte ens räknat med "ler". Jag vitbetsade furumöblerna och till den gamla väggen såg allt vitt ut men till den nya vita väggen går det åt den rosa nyansen. Lite roligt hur det kan förändras och är det till det bättre så är det ju bara att tacka. Jag är kass på att förgro ettåringar så det stället skulle jag velat ha nära till men jag strör frön i alla tänkbara sorter man får som bonus och hoppas på blomning. Lite kyligare är det i luften och syrenerna bara väntar på lite mer sol sen slår de ut. Ha det gott, Karina.

karinas.tradgardsblogg.se

Karin A sa...

Pelargonmuseet på Orust är trevligt, jag hade gärna åkt dit igen (var där för några år sedan...kanske kan det bli en tur dit i sommar!?). :) Härligt att se att det växer i din trädgård. Luktärtorna har ju kommit fort. Mina är mycket mindre och en del sommarblommor har jag inte sått ännu. Kanske i helgen som kommer! Allt går fort nu, inte minst blomningen. Ha det gott! Kram Karin

ÅsaGåsa Jord under naglarna sa...

Mina luktärtor är lite sega i år tycker jag. Förra året och året innan har de varit så fina och kraftiga och jag hoppas förstås på det i år också.
Smart med sommarblomssticklingar! Jag skulle så mycket mera ettåringar i år, men det blev visst inte så och det är rätt dyrt att köpa tycker jag.
Pingstliljan du visar ser otroligt fin ut!