14 maj 2007

Har fått frågan om min trädgård är gammal och uppvuxen och till viss del ja...
Huset är byggt i mitten på 50-talet och så även trädgården men mycket har förändrats under årens lopp.
När vi flyttade in i huset ca -98 så sågade jag ner mycket av buskar och träd som hade vuxit in i varandra...herregud så jag slet. Jag hade dessutom fått för mig att allt skulle eldas upp så det gick vilt till ett slag här på tomten...maken fick till slut köra iväg stora lass innan jag vart nöjd.
Rabatterna var inte så många och de som fanns låg prydligt längs med huset och såg egentligen ganska så trista ut. Ett stort trädgårdland fanns och så tre jättestora vinbärsbuskar.
En gammaldags odlad rad med hallon växte som häck längs ena långsidan av huset och så tre stora äppleträd


Ganska så snart så hade mitt intresse för växter ökat och de rabatterna som fanns behövde bli fler...var bara att sätta spaden i jorden och gräva. De rabatter som finns med här på bloggen är faktiskt "nya" sådana, och kanske är knepet att jag planterat det mesta väldigt tätt och efter hand delat på växter. Många sorter återkommer på fler ställen i trädgården...Fast varje år så kommer nya sorter till...


Sen så kan det vara det att jorden vi har är oförskämt bra (antagligen den viktigaste orsaken). På mitten av 1800-talet var hela trädgården en del av ett stort Landeri och det fanns växthus och stora odlingar på den mark där huset är byggt. När jag gräver i jorden hittar jag ofta gamla glas- och porslinskärvor som kommer från den tiden. Mitt i grässmattan går det liksom en förhöjning som alltid torkar och blir gul först en varm sommar...det var där som vägen gick till själva landeriet...
Jag växte upp i huset vi bor i nu och herrgården fanns kvar fram till ca -75. Det var en maffig "lekplats" vi hade att springa runt på...stora träd och gamla stallängor, kolboxar och buskage...och nu är allt borta och kommunen har byggt gula "tegelklossar" på den tomten.


Så nu är det jag som har mitt eget "lilla landeri" och huserar runt med nya projekt och idéer.
Jag tänker att tröttnar jag en dag så är det bara att lägga igen rabatterna och så gräs eller lägga stenplattor över...men inga sådana tecken har synts eller märkts av ännu...
Sally verkar vara nöjd med att vara trädgårdsägare. Hon går sin inspektionsrundor med med till synes förnöjsamhet och verkar inte vara ett dugg "pissemistisk" inför framtidens odlarmödor...5 kommentarer:

Signe sa...

Va spännande med en gammal trädgård som är delvis uppvuxen!..spännande att hitta skärvor i gräsmattan oxå...Mysigt med Landeri! Vilken söt Sally! :)

karina sa...

Har också en gammal trädgård, och i den fanns nästan bara fruktträd (13 st)och smala tråkiga rabatter fram. Så allt som är gjort har jag grävt, och jag började för ca 2 år sedan. Det tar sin lilla tid innan man får se resultatet av sitt arbete, men det är det värt. Cementblocken är de som vi kånkat fram bakifrån förrådet utanför vår tomtgräns. Förr så slängdes visst allt bakom ens egen tomtgräns. Jag har plockat bort allt i form av ståltråd och gamla burar som jag förmodar kommer från den här fastigheten. Har ju tagit reda på mycket, och jag är förundrad att man gör så (kasta över på annans mark) när man gott och väl kan ta en hörna av sin egen mark att ha som skräphörna./karina.
Kul att se dem ta efter de vuxna, måste ha vart en syn "ler". Har en katta som bor i förrådet på loftet hos oss, men den är så skygg så den får vara ifred. Tror det är grannens som hellre ligger där, än att vara med de andra djuren de har.

Birgitta sa...

Trevligt att du berättar om din trädgård, men blir ju lite nyfiken när jag ser vad mycket fint du har.
Du har gjort ett bra jobb vad jag förstår av din berättelse. Och att katten trivs är ju minst lika viktigt.

Lotta sa...

En riktig Trädgårdshistoria.... så det är ditt barndomshem du bor i? Så synd att de rev Herrgården och tillbehören... men så gjordes det tidigare istället för att ta vara på kulturen - tråkigt. Känner igen mig med att gräva bort gräset och anlägga rabatter.. har samma metod här =)

ÅsaGåsa sa...

Så du bor också i ditt barndomshem? Det gör jag med. Jag såg bilderna från förra inlägget också och du har verkligen det jag saknar, det är inte bara grönt utan LUMMIGT, ser jättemysigt ut!